November 2017: Kapel van de Broeders Hiëronymieten te Sint-Niklaas

Betreft: box-in-box systeem

In 2015 werd beslist om de Kapel van de Broeders Hiëronymieten in Sint-Niklaas een nieuwe invulling te geven. Het bureau MT Architecten uit Nieuwkerken ontwierp hiervoor een box-in-box-systeem. In het kerkgebouw werd een box van drie verdiepingen op slanke hoge kolommen geplaatst waardoor een intieme open ruimte ontstaat in het midden van de kapel. Door deze subtiele ingreep kon het kerkgebouw enerzijds zijn functie als sacrale ruimte behouden, maar anderzijds ook plaats bieden voor vier moderne klaslokalen en een stille werkruimte. De beschermde kerk vormt op deze manier een perfecte symbiose tussen bezinning en onderricht.

Verhofsté werd geselecteerd om de volledige staalstructuur van deze box en de bijhorende trap uit te voeren. Een waar huzarenstuk daar alles letterlijk met de hand door de Heilige poort werd binnengedragen.

Enkele impressie's: